Zeeverkenners (11 – 16 jr.)

Zeeverkenners, ook wel waterscouts genoemd, zijn meiden tussen de 11 en 16 jaar. Ze zeilen, roeien en doen spelletjes op en rond het water.

Wanneer en waar
De zeever­kenners draaien iedere zaterdagmiddag opkomst, in de winter vanaf 13:00 uur tot 16:30 uur en zomers van 10:00 uur tot 17:00 uur. In de zomer is dit in Jachthaven Oostwatering aan het Veerse Meer en in de winter in het clubge­bouw in Middelburg.

Zeilen in een lelievlet
De zeeverkenners varen in een lelievlet, een stalen vlet van 5,60 meter lang. Deze is uitstekend om te leren varen, omdat de vlet sterk is en veel kan hebben. Bovendien zal de lelievlet zelden omslaan en is het dus een veilige manier om de kinderen te leren zeilen en roeien.

Botenonderhoud en theorie
In de winter onderhouden we de boten, maar daarnaast besteden we ook veel aandacht aan de theoretische kant. Op deze manier brengen ze in de winter geleerde theorie in de zomer in praktijk.

Dit lijkt misschien een beetje eentonig, maar zowel in de winter als in de zomer wordt er ook vaak in spelvorm gewerkt. Je kunt daarbij denken aan zoals bijvoorbeeld postenspelen, ouderwets ‘Hollandse Leeuwen’ of smokkelspelen. Op deze manier leren de zeeverkenners het zeilen, roeien en wrikken spelenderwijs.

Subgroepen
De zeeverkenners zijn verdeeld in subgroepen. In groepjes van meestal 5 à 6 meiden zitten ze in een bak. Deze bak vormt de bemanning van een vlet, waarbij de boots de leiding heeft over de vlet en de kwartiermeester deze daarbij helpt.
Door het verdelen in bakken, leren de zeeverkenners samen te werken en verantwoordelijkheid dragen. Ook op momenten dat er onenigheid is binnen de bak, moet de boots zorgen dat de boot blijft varen. Juist omdat er bij de boots en kwartier best wel veel verantwoording ligt, zijn de leeftijdsgrenzen van de waterscouting naar boven aangepast.

Leiding
Als je 18 bent kan je leiding worden bij de zeeverkenners. De leiding organiseert het programma en zorgt dat de speltak goed blijft draaien. Dit doet zij door de leden de nodige instructie te geven en ontstane problemen op te lossen. Ook heeft zij een grote invloed op de sfeer binnen de speltak.

Daarnaast is er natuurlijk contact met  ouders, de andere speltakken en het groepsbestuur. Binnen de leiding is er één persoon eindverantwoordelijk, de Schipper. De overige leidinggevenden zijn Stuurman/-vrouw.

Jaarlijkse activiteiten
Ook binnen de zeeverkenners hebben we bepaalde vaste activiteiten zoals: ouderdag, Jantje Beton, BP-dag, Zomerkamp, Pinksterkamp (ZeWaKa) en nog veel meer.