De oudercommissie zoekt versterking!

De leden van de oudercommissie vertegenwoordigen tijdens de groepsraad de speltak, waar hun dochter bij zit. De groepsraad is de vergadering waarbij het beleid van de groep wordt vastgesteld en bestuurlijke beslissingen worden genomen. De oudercommissie heeft spreek- en stemrecht tijdens deze vergaderingen en kan hier aangeven waar jeugdleden en ouders tegenaan lopen, wat zij als prettig ervaren of waar juist behoefte aan is. De inbreng van de oudercommissie helpt het team van onze groep om nog beter te functioneren.

Leden van de oudercommissie worden als lid ingeschreven bij de Lutem en daarmee ook bij Scouting Nederland. Om vrijwilliger bij de Lutem te kunnen worden is een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. De aanvraag gebeurt in overleg met de voorzitter en is gratis.

Taken:

 • Informeren, nadenken en formuleren van behoeften van leden en ouders.
 • Meedenken en meestemmen over besluiten die worden genomen tijdens de Groepsraad.

 Frequentie:

 • Ongeveer eens per twee maanden een groepsraad bijwonen. Dit is vaak op zaterdagavond. De groepsraad vindt plaats op het clubhuis en start meestal, om 17.00 uur. Rond 18.00 uur eten we gezamenlijk. Na de pauze gaan we verder en we sluiten uiterlijk rond 21.00 uur.

Wij bieden

 • een gezellige tijd bij de Lutem
 • de mogelijkheid om de leiding te ondersteunen zodat zij zich kunnen richten op het maken en uitvoeren van uitdagende opkomsten voor de jeugdleden.
 • Gebruik van een lelievlet om te gaan zeilen, mits iemand aan boord in het bezit is van een ZA- of Kielboot III-diploma (in overleg met de verhuurcoördinator).
 • Deelnemen aan cursussen en workshops volgen die worden aangeboden door Scouting Regio Zeeland, zodat je jouw kwaliteiten kunt ontwikkelen (op kosten van de groep).
 • Je ontvangt vier keer per jaar het Scouting Magazine thuis in de brievenbus.

Wat denk je ervan?

 • Het lijkt me leuk. Hoe nu verder? Stuur een mail of een WhatsApp. Je wordt dan uitgenodigd voor de eerstvolgende groepsraad.
 • Ik heb geen scoutingachtergrond, dus ik ben niet geschikt als oudercommissie. Een scoutingachtergrond is niet noodzakelijk om lid te worden van de oudercommissie. Jouw visie als ouder is ons veel waard, daarom zijn we op zoek naar ouders voor de oudercommissie en niet zozeer naar scoutingveteranen, al zijn mensen met scoutingervaring natuurlijk ook van harte welkom.
 • Ik ben een man en de Lutem is een meisjesgroep. Dat is geen enkel probleem. Ook vaders zijn goede vertegenwoordigers van de speltak van hun dochter.
 • Ik weet nu nog niet of ik altijd naar de groepsraad kan komen. Voorafgaand aan iedere groepsraad wordt een agenda rondgestuurd met en het verslag van de vorige keer. Door deze te lezen kunnen de afwezigen ook hun inbreng kenbaar maken.
 • Ik ben geen vergaderdier. Op mijn werk vind ik de vergaderingen ook altijd verschrikkelijk. Je bent van harte welkom om een keer aanwezig te zijn bij een Groepsraad, voordat je jezelf beschikbaar stelt als oudercommissie-lid. Dan zal je zien dat scoutingvergaderingen niet te vergelijken zijn met vergaderingen in het bedrijfsleven of bij de overheid.
 • Ik weet niet of ik het wel kan, want ik weet helemaal niet wat er leeft bij andere ouders. Niemand die aan een taak begint is al helemaal op de hoogte van alle ins en outs. Je zult er vanzelf in groeien. Wees gerust, het komt goed. Alle begin is moeilijk, maar we laten je echt niet onnodig lang watertrappelen (we zijn immers een watergroep? ), en zullen je helpen waar nodig is.
 • Ik wil wel wat doen voor de Lutem, maar ik wil me niet vastleggen. Misschien kun je iets betekenen in de Ouderpoule.

Heb je nog vragen? Stuur een mail of een WhatsApp of stel je vraag aan de leiding van je dochter of aan het bestuur.