Zeeverkenners ( 11-16 jr. )

De Zeeverkenners, ook wel waterscouts genoemd, zijn meiden tussen de 11 en 16 jaar. Ze zeilen, roeien en doen spellen op en rond het water. De Zeever­kenners hebben iedere zaterdagmiddag opkomst. In de winter is dit van 13:00 uur tot 16:30 uur bij het clubhuis in Middelburg, en in de zomer zijn de opkomsten van 10:00 uur tot 17:00 uur in Jachthaven Oostwatering (Veere).

Programma
Zeilen en roeien
Zomers varen onze meiden in een lelievlet, dit is een stalen boot van 5,60 meter lang. Vletten zijn ideaal om in te leren varen omdat ze stevig zijn en zelden zullen omslaan. In de zomer staan de opkomsten in het teken van het water. De meiden krijgen ’s ochtends praktijkles in roeien en zeilen, en na de lunch worden er vaak spellen op het water gespeeld.

Botenonderhoud en theorie
In de winter onderhouden we onze boten, dit doen we gezamenlijk op het clubhuis. Daarnaast besteden we aandacht aan zeil- en roeitheorie, zodat de meiden de geleerde theorie in de zomer in de praktijk kunnen brengen. Ook worden er in de winter veel spellen gespeeld op het clubhuis en in de stad.

Jaarlijkse activiteiten
Naast het reguliere programma zijn er ook bepaalde grotere jaarlijkse activiteiten. Zo gaan we elke zomer een week op zomerkamp, met Pinksteren op Zewaka en in de winter gaan we soms een weekendje op winterkamp. Daarnaast hebben we verschillende activiteiten met de andere speltakken, zoals bijvoorbeeld Halloween, Sinterklaas, Jantje Beton en Baden Powell-dag.

Subgroepen
De Zeeverkenners zijn verdeeld in subgroepen van ongeveer 5 à 6 meiden, deze groepjes heten ‘bakken’. Elke bak heeft een eigen vlet waar ze in de zomer in varen en in de winter onderhoud aan hebben zoals schilderen en schoonmaken. Elke bak heeft iemand die de leiding heeft, dit is de boots. En iemand die hierbij helpt, de kwartiermeester. Door het verdelen in bakken, leren de meiden om samen te werken en verantwoordelijkheid dragen. Een ander voordeel van het zeilen in vaste groepen, is dat je jouw bak echt leert kennen. De ervaring leert dat je vriendinnen voor het leven maakt als je zoveel met elkaar optrekt.