Wiva ( 16-18 jr. )

De Wilde Vaart (Wiva) is de speltak die volgt op de Zeeverkenners voor de meiden van 16 tot en met 18 jaar. Het grote verschil met de Zeeverkenners is dat de meiden van de Wiva meer verantwoordelijkheid krijgen. Dit houdt in dat zij qua programma meer vrijheid hebben om te doen en organiseren waar ze zin in hebben. Ze bedenken vaak zelf wat ze willen doen, in overleg met hun begeleider(s). Ook kunnen er personen worden aangewezen die een middagprogramma voorbereiden.

Programma
Het varen en het onderhouden van de boten staat vaak voorop. Daarnaast kan de Wilde Vaart een groot deel van hun activiteiten zelf bedenken. Denk bijvoorbeeld aan vrij zeilen, een dagje naar Veere, een avondje gourmetten, zelf je kampactiviteiten verzinnen en nog veel meer! De Wilde Vaart kan ook gevraagd worden bij het helpen organiseren van activiteiten voor de groep, zoals een vossenjacht of een kamp bij de Dolfijnen.

De Wiva is niet in bakken verdeeld, zoals bij de Zeeverkenners. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen bootsen en kwartieren, er is dus meer gelijkheid. Vaak is de groep een stuk kleiner en wordt er met 1 of 2 boten gevaren die naar eigen keuze worden ingedeeld.

Begeleiding
De Wilde Vaart kent geen leiding, maar begeleiding. Afhankelijk van de grootte van de groep zijn dit 1 of 2 personen. Deze stuurt de Wiva aan in het bedenken van hun programma en geeft tips en ideeën voor de uitvoering van activiteiten. De grootte van de rol van de begeleider is sterk afhankelijk van de leeftijdindeling en ervaring van de groep.